Onderzoekt en verzamelt de geschiedenis van werk, werkenden en arbeidsverhoudingen wereldwijd

Zuid-Afrika reis en overlijden Lucia Raadschelders

In november maakten mijn partner Maud Kortbeek en ik een reis naar Zuid-Afrika (Johannesburg, Kaapstad, Durban) waarbij ik ook een aantal besprekingen had met mensen en organisaties in het kader van mijn werk met de anti-apartheid en zuidelijk Afrika collectie van het IISG, o.a. met de Nederlandse ambassade, South African History Archive, South African History Online, het ANC archief en het nieuw op te zetten Museum and Archive of the Constitution at the Hill (MARCH). Ik sprak ondermeer met Lauren Segal, hoofd conservator van MARCH, die ik op Constitution Hill een set dubbele posters en ander actie-materiaal van de Nederlandse anti-apartheidsgroepen overhandigde als bijdrage aan de collectie van MARCH.

Midden in onze reis overleed onze vriendin Lucia Raadschelders, voormalig AABN-staflid, Vula-medewerkster en de laatste 10 jaar collega archivaris bij de Nelson Mandela Foundation in Johannesburg. Op zondag 25 november zijn Maud en ik aanwezig geweest bij (en hebben we een bijdrage geleverd aan) een 'memorial' voor Lucia Raadschelders op de Nelson Mandela Foundation. Op 8 december zal ook in Amsterdam een herdenking van Lucia worden gehouden.