Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

Spui25-avond: Pensioenen: verleden en toekomst van een sociale voorziening

Date: 
9 September 2015
Location: 
Spui25, Amsterdam

 Ben van MeerendonkEen goede oudedagsvoorziening is een teken van beschaving. Maar kunnen we er op vertrouwen dat deze ook in de toekomst behouden blijft? Of keren we terug naar de tijd waarin oud zijn vaak betekende dat men arm was?

Wat eens het beste pensioenstelsel ter wereld werd genoemd, staat al tijden onder druk. Het jaarlijks meegroeien met de inflatie en de loonstijgingen is bij veel fondsen iets van het verleden. Naast deze gestopte ‘indexatie’ leiden ook de vereiste ‘dekkingsgraad’ en ‘rekenrente’ertoe dat de pensioenhoogte onzeker wordt. Dat geldt voor jong en oud. Niemand uitgezonderd.

Tijdens deze avond  geven drie sprekers inzicht in de achtergrond van het huidige pensioendebat. Hoe was de oudedagsvoorziening vóór de industrialisatie, hoe kwam het huidige stelsel tot stand, waar ging het fout, en wat moet er gebeuren zodat het Nederlandse pensioenstelsel mensen ook in de toekomst een goede oude dag garandeert?

Aanvang: 20.00 uur.  Bijwonen is gratis, maar aanmelden via website Spui25.

Sprekers:

Marco van Leeuwen. Van Leeuwen is hoogleraar Historische Sociologie aan de Universiteit Utrecht en honorary fellow van het IISG. Hij schrijft over onderlinge hulp, zekerheidsregelingen, filantropie en vormen van sociale mobiliteit.

Sjaak van der Velden. Van der Velden studeerde geschiedenis en werkte twintig jaar in de bouw. In 2000 pikte hij zijn carrière als historicus weer op met zijn proefschrift over stakingen in Nederland. Sindsdien werkte hij bij het IISG en het wetenschappelijk bureau van de SP. Vanaf 2011 werkt hij voornamelijk als freelancer. Recent verscheen zijn boek (samen met Frank de Kruif) Penesioenmiljoenen. De strijd om het Pensioengeld van de Havens, over het verdwijnen van honderden miljoenen uit het havenpensioen.

Chris Driessen. Driessen studeerde economie en is beleidsadviseur sociaal en economisch beleid bij de FNV. Hiervoor was hij hoofd van achtereenvolgens de afdeling Inkomen en  de afdeling Arbeid. Hij is betrokken bij alle pensioenontwikkelingen van de afgelopen 30 jaar en zit namens de FNV in de SER.

Moderator: Matthias van Rossum (IISG).