Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

Russische IJzervreters 3: The Last Limousine

Date: 
31 October 2017
Location: 
Cinema de Balie

19.30 uur

The Last LimousineHonderd jaar na de Russische revolutie, vijfentwintig jaar na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, geven de Balie en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis een uniek inkijkje in de wereld van noeste arbeid in het huidige Rusland.

Buiten de gebaande paden, soms ver van de stedelijke beschaving en veelal onder extreme omstandigheden doen Russische arbeiders hun werk: van de kolenmijnen op Spitbergen tot aan een limousine-fabriek in Moskou. Onze cinema staat de gehele maand oktober in het teken van de Russische ‘ijzervreters’

Vier creatieve documentaires portretteren de Russen aan het werk, vaak onder onmogelijke voorwaarden, improviserend, ‘against all odds’, maar ook met gevoel voor humor en trots.

The Last Limousine - Daria Khlestkina
Rusland/ 2013/ 73”

The Last Limousine vertelt het verhaal van de ZIL autofabriek in Moskou, ooit een industriële gigant met 70 duizend werknemers. In deze fabriek werden jarenlang klassieke limousines voor de Sovjet-leiders geproduceerd. Voor het eerst in twintig jaar komt er weer een order binnen voor drie handgemaakte auto’s. Alle oude vaklui worden opgetrommeld, van plan om te laten zien wat ze kunnen. Een aangrijpend portret over de Sovjet arbeidersklasse en haar ondergang in de de-industralisatie van Rusland sinds het uiteenvallen van de Sovjet Unie.

Programmering: Gijs Kessler (IISG) en Jasper Wezenberg (De Balie).

Meer info en tickets.