Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

Russische IJzervreters 1: Grumant: Island of Communism & 31st Haul

Date: 
14 October 2017
Location: 
Cinema de Balie

19.30 uur

31st HaulHonderd jaar na de Russische revolutie, vijfentwintig jaar na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, geven de Balie en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis een uniek inkijkje in de wereld van noeste arbeid in het huidige Rusland.

Buiten de gebaande paden, soms ver van de stedelijke beschaving en veelal onder extreme omstandigheden doen Russische arbeiders hun werk: van de kolenmijnen op Spitbergen tot aan een limousine-fabriek in Moskou. Onze cinema staat de gehele maand oktober in het teken van de Russische ‘ijzervreters’

Deze avond vertonen we de volgden twee films:

Grumant: Island of Communism - Ivan S. Tverdovskiy 
Rusland/ 2014 / 54”

Welkom in Barentsburg, een plek waar de zon nooit schijnt. In deze nederzetting zijn de sporen van het communisme nog steeds zichtbaar. Midden in het dorp staat een buste van Lenin en geld kan niet worden gebruikt. Grumant: Island of Communism toont op intrigerende wijze het harde seizoenswerk in de Russische kolenmijnen op Spitsbergen.

31st Haul - Denis Klebleev
Rusland/ 2013/ 60”

Alle voorraden van een afgelegen dorpje in Kamtsjatka zijn in drie maanden tijd opgeraakt. De enige weg om het dorp te bevoorraden loopt dwars door de wildernis. Het is aan Yuri en Vitalik om het dorp te bereiken met verse voorraden. In een oude tank die bestaat uit reserve onderdelen, rijden ze dagenlang door de modder om hun missie te volbrengen. 31st Haul is een road-movie ‘à la russe’.

Voorafgaand zal een gesprek plaatsvinden met journalist Anout Brouwers over de Russische rouwdouwers mentaliteit. Brouwers is voormalig Rusland-correspondent voor de Volkskrant en schreef over zijn reizen door Rusland het boek Rodina - Tussen lethargie en revolutie. 

Programmering: Gijs Kessler (IISG) en Jasper Wezenberg (De Balie).

Meer info en tickets