Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

Robert Jasper Grootveld

Date: 
26 February 2009
Location: 
Amsterdam

"Dat de twintigste eeuw niet in zijn geheel ongemerkt aan dit land voorbij is gegaan, is eigenlijk maar te danken aan één persoon. Eén man die dit land een totaal ander aanzien heeft gegeven, die alle verhoudingen door elkaar heeft geschud. En geheel in de lijn van zijn genialiteit is hij ook in de vergetelheid geraakt." (Freek de Jonge)

Die unieke persoon is Robert Jasper Grootveld (19 juli 1932 – 26 februari 2009), icoon van de jaren '60, inspirator van de provobeweging, anti-rook-activist en bedenker van het Witte Fietsenplan. Met zijn happenings en speelse publiciteitsstunts bracht Grootveld actie op straat, hij stond in 1971 aan de wieg van wietplantages en de coffeeshopcultuur die Amsterdam zo populair zou maken onder jongeren. Grootveld is ook de schepper van de drijvende tuinen in de Amsterdamse binnenwateren. Zijn groene vlottenvloot is in 2007 afgemeerd aan de Zeeburgerkade voor het IISG, dat ook het archief van Grootveld beheert.

In februari 2009 is het boek verschenen dat Robert Jasper Grootveld aan de vergetelheid ontrukt: Magiër van een Nieuwe Tijd, Het leven van Robert Jasper Grootveld, een biografie van de hand van Eric Duivenvoorden. Uitgeverij De Arbeiderspers, 485 blz.
ISBN 978-90-2956722-0

Meer over Robert Jasper Grootveld