Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

Publieksbijeenkomst: Minder is het nieuwe Meer

Date: 
26 January 2017
Location: 
Pakhuis de Zwijger. Amsterdam

19.30 uur.

Terwijl technologie banen vervangt blijven we evenveel werken. Zouden we niet gelukkiger en efficiënter kunnen worden van minder werken?

Werken, werken, werken, druk, druk, druk. Technologie maakt steeds meer banen overbodig, en toch zijn we sinds de jaren 80 niet minder gaan werken. Groeiende welvaart wordt niet omgezet in meer vrije tijd, maar in meer consumptie, meer productie en meer werk. Wat zou er gebeuren als we onze werkweek gewoon een stukje inkorten? Zou arbeidstijdverkorting de oplossing kunnen zijn voor onze groeiende technologische werkloosheid, chronische stress en de consumptiemaatschappij?

Onderzoek wijst uit dat een kortere werkweek ons gelukkiger en misschien zelfs productiever maakt, maar laat ook zien dat werkloosheid schadelijk kan zijn voor de mentale gezondheid. Is minder werken “de oplossing voor (bijna) alles”? Of worden we misschien helemaal niet blij van extra vrije tijd omdat we niet weten wat we ermee aanmoeten?

Met o.a.

Aanmelden via Pakhuis de Zwijger

Reeks: De toekomst van Werk

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en Pakhuis de Zwijger organiseren een reeks avonden waarin de trends, de praktijk en de toekomst van werk(gelegenheid) worden besproken. Werk vormt de ruggengraat van onze samenleving. Werk zorgt voor inkomen, een gestructureerde dagindeling, gevoel van eigenwaarde en verbinding tussen mensen. Ons werk willen we dus niet kwijt, maar toch is het aan ingrijpende verandering onderhevig. Machines gaan de mens in steeds grotere mate aanvullen of vervangen, flexwerken lijkt immer aan populariteit te winnen en werk dient vaker gecombineerd te worden met zorgtaken. En hoe zit het met werkeloosheid en tweedeling op de arbeidsmarkt? Het IISG doet internationaal onderzoek naar de geschiedenis van werk en arbeidsverhoudingen en beheert een grote collectie op dit gebied. De uitkomsten van historisch onderzoek kunnen zo bijdragen aan een beter begrip van de arbeidsontwikkeling in het heden.