Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

Friends Meeting 29 June 2017

Papieren van de Russische Revolutie (verslag)
Revolutionair erfgoed bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.
Op 29 juni 2017 vonden én de eerste Algemene Vrienden Vergadering (in nieuwe vorm) plaats én de Vriendendag. U leest er alles over in het verslag onder aan de pagina. Foto's door Jacques van Gerwen.  

Programma Vriendendag 
Welkom door Huub Sanders, voorzitter Vrienden van het IISG
Vertoning filmpje ‘Rusland en het IISG’

Pepijn Brandon: ‘Zwerfpapier van de Russische Revolutie: volgelingen, na-apers en oppositionele revolutionairen in de collecties van het IISG’
Dennis Bos: ‘De geschiedenis van de hamer en sikkel in Nederland’.

Keuzeprogramma. Rondleiding achter de schermen door o.a. Gijs Kessler van het IISG waarbij u originele documenten te zien krijgt op het gebied van de Russische Revolutie. Of de presentatie over recent aangeworven collecties bij het IISG.

Over het programma:
Het IISG werd in de jaren dertig van de twintigste eeuw opgericht om archieven te redden die door Hitler en Stalin werden bedreigd. in deze collecties ook de papieren van Russische revolutionairen die uit de gratie waren geraakt bij het nieuwe bewind. De bekendste daarvan is Trotsky, een van de belangrijkste leiders van de Russische Revolutie en het Rode Leger. Het IISG bewaart origineel materiaal van deze beroemde Rus. Daarnaast herbergt het IISG ook collecties van groeperingen die tijdens en kort na de revolutie van 1917 door de bolsjewieken aan de kant werden geschoven: mensjewieken, sociaal-revolutionairen en anarchisten. Tijdens de revolutie speelden ze een grote rol , maar uiteindelijk ze kwamen als verliezers uit de bus. 

De Russische Revolutie leidde tot heftige reacties in de rest van de wereld, ook in Nederland. Uiteenlopend van pogingen tot navolging tot grote afkeer. Voorbeelden van beide kanten kunnen bij ons worden bestudeerd in originele bronnen. Tijdens de Vriendenmiddag wordt aan de hand van originele documenten het verhaal van het erfgoed van de Russische Revolutie in het IISG verteld. Vervolgens krijgt u een rondleiding achter de schermen waarbij u originele archiefdocumenten te zien krijgt.

Over de sprekers:
Pepijn Brandon, senior onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en universitair docent bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

Denis Bos, onderzoeker en docent bij de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in de vroege socialistische beweging in Nederland.
Gijs Kessler, senior onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en gespecialiseerd in de sociale geschiedenis van Rusland en de Sovjet-Unie.