Onderzoekt en verzamelt de geschiedenis van werk, werkenden en arbeidsverhoudingen wereldwijd

Louis Raemaekers, politiek tekenaar

In het kielzog van de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog is de belangstelling opgelaaid voor Louis Raemaekers, politiek tekenaar van wereldfaam ten tijde van die Wereldoorlog en 'de meest beroemde Roermondenaar aller tijden'. In verschillende Nederlandse musea waren in 2014 tentoonstellingen van zijn werk, waar ook bruiklenen uit het IISG te zien waren. In de collectie van het IISG zitten meer dan 1000 van Raemaekers' prenten en tekeningen. Raemaekers' anti-Duitse prenten bezorgden hem indertijd internationaal een enorme reputatie. Zijn werk verscheen in duizenden kranten, hij was te gast bij staatshoofden en correspondeerde met vooraanstaande schrijvers en kunstenaars.

Ter gelegenheid van die tentoonstellingen werd ook het in 1989 proefschrift van Ariane de Ranitz,  Louis Raemaekers met pen en potlood als wapen. Politiek tekenaar van wereldfaam in de Eerste Wereldoorlog'  in een fraaie editie opnieuw uitgebracht. Het is een prachtig vormgegeven album, waarin de biografische tekst bijna ondergeschikt is aan de vele illustraties. 
Ga naar Blog Louis Raemaekers voor alle gegevens

Raemaekers, Gekkenhuis Europa BG E11/983, tabak strippen, BG A23/368. Klik voor een grotere weergave

Blog: