Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

National Geographic duikt in Nederlands VOC-schip De Rooswijk

In de première van ‘Drain The Oceans’ duikt National Geographic op zondag 19 augustus om 22.30 uur naar de resten van het Nederlandse VOC-schip ‘De Rooswijk’. Het schip strandde in 1740 in het Kanaal voor de kust van Engeland en tussen de wrakstukken is een grote hoeveelheid zilvermunten aangetroffen. Het IISG doet onderzoek naar de vondsten uit De Rooswijk.
 
Smokkelwaar
Door de munten op te duiken en de vindlocatie in het wrak te registreren, ontdekt een team van Nederlandse en Engelse onderzoekers hoe geld in de Gouden Eeuw door de bemanning werd meegesmokkeld op de lange reis naar de koloniën.
 
Martijn Manders van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed leidde de expeditie naar De Rooswijk en is in de aflevering van ‘Drain The Oceans’ te zien. Manders: “De opgraving van ‘De Rooswijk’ was een uitzonderlijke reis terug in de tijd op een van de lastigste plekken om archeologie te bedrijven: de Goodwin Sands. ‘Drain The Oceans’ brengt die complexiteit fantastisch in beeld.”
 
Ook de Nederlander Matthias van Rossum van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam is in de aflevering te zien. Van Rossum is VOC-expert en onderzoekt de smokkelpraktijken. Van Rossum: “Juist door de combinatie van historisch met archeologisch onderzoek zien we nog beter de werking en het wijdverbreide karakter van deze zilversmokkel.”  
 
Acht afleveringen
In de serie ‘Drain The Oceans’ wordt door National Geographic In acht afleveringen ingezoomd op bijzondere wraklocaties en worden de geheimen van het wrak en de zeebodem met behulp van de nieuwste sonartechnologie blootgelegd. Op 19 augustus om 22.30 uur is het dus de beurt aan 'De Rooswijk'.
 

Posted: 
15 August 2018