Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

Gedenkraam overgedragen aan Nationaal Glasmuseum

Gedenkraam uit 1954 door Willem HeesenOp 1 mei heeft het IISG een gedenkraam van de bekende glaskunstenaar Willem Heesen (1925 - 2007) overgedragen aan Nationaal Glasmuseum in Leerdam.

Het raam  was oorspronkelijk in bezit van de De Centrale Arbeiders- Verzekerings- en Depositobank. Het personeel van 'De Centrale' had het in 1954 kado gedaan ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de organisatie. De Centrale was medeoprichter van het IISG in 1935 en is altijd nauw bij de activiteiten van het Instituut betrokken gebleven.

Het raam -  van circa 2 bij 4 meter -  is een fraai voorbeeld van toegepaste kunst uit de jaren van de Wederopbouw. Op het raam zijn gebouwen van de sociaaldemocratische arbeidersbeweging te zien,  zoals de Paasheuvel van de Arbeiders Jeugd Centrale en het Troelstra-Oord bij Beekbergen. Ook de 'VARA-haan' ontbreekt niet.

Toen het gebouw van De Centrale in Den Haag in de jaren negentig gesloopt werd is dit raam naar het IISG overgebracht. De afgelopen maanden is gezocht naar een zinvolle herbestemming. Deze is nu gevonden in Leerdam, waar het Glasmuseum meerdere ramen van Heesen in de collectie heeft. Het museum wil het raam in de toekomst tentoonstellen. 

Tekst: Bouwe Hijma

Foto: Ed Kool 

Gedenkraam op transport. Foto Ed Kool

Posted: 
2 May 2017