Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

Presentatie Themanummer Russische Revolutie Tijdschrift voor Geschiedenis

Date: 
10 November 2017
Location: 
Rijksakademie Amsterdam

Foto van De Zaaier Bond van jonge arbeiders en arbeidsters in Nederland. Collectie IISGNaar aanleiding van honderd jaar Russische Revolutie presenteert Tijdschrift voor Geschiedenis op vrijdag 10 november bij de Rijksakademie van beeldende kunsten het themanummer Inspiratie uit de verte. Reacties op de Russische Revolutie in Nederland, Indonesië en Suriname.

Tijdens deze presentatie wordt aandacht besteed aan de mislukte revolutiepoging van 13 november 1918, die plaatsvond bij de Amsterdamse kazerne aan de Sarphatistraat 470, waar sinds 25 jaar de Rijksakademie van veeldende kunsten gevestigd is.

Wouter Linmans, tevens auteur van een artikel in dit themanummer, houdt een korte lezing. Ook zal een spreker van de Rijksakademie stilstaan bij de onlangs gerestaureerde gedenksteen voor de slachtoffers van de bloedige gebeurtenissen van 13 november.

Het themanummer bevat artikelen die elk op een eigen manier de relatie tussen Nederland en haar toenmalige koloniën en de Russische revolutie behandelen. De bijdragen richten zich onder andere op de manier waarop verschillende sociale en politieke bewegingen met de revolutie omgingen en hun onderlinge interactie.

De themaredactie bestond uit Pepijn Brandon (IISG), Dennis Bos (Universiteit Leiden) en Ron Blom (Stadsarchief Amsterdam)

Programma

De presentatie begint om 17:00 (inloop vanaf 16:45) en zal rond 17:45 eindigen. Daarna is er tot 18.30 gelegenheid om na te praten en het themanummer voor een gereduceerd tarief aan te schaffen.

Locatie: Rijksakademie van beeldende kunsten, Sarphatiestraat 470, Amsterdam. 

Aanmelden

In verband met beperkte ruimte graag van tevoren opgeven via russianrevolutiondutchworld (at)gmail.com