Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

IISG-wandeling: De Westelijke Eilanden, Amsterdam (VOL)

Date: 
2 October 2016 to 16 October 2016
Location: 
Café 't Blaauwhooft, Amsterdam

De reus van Bickerseiland. Foto door Henk Looijesteijn Wegens succes is er een extra rondwandeling op 16 oktober!

De Westelijke Eilanden vormen een relatief onbekend gedeelte van het in de Gouden Eeuw ontwikkelde Amsterdam. Gebouwd in dezelfde tijd als de grachtengordel en de Jordaan, waren ze eeuwenlang bestemd voor de aan de Amsterdamse wereldhandel verbonden nijverheid.

Hoewel oorspronkelijk niet bedoeld voor bewoning, ontwikkelde het gebied zich in de loop ter tijd tot een buurt met een eigen karakter: een rafelrand, waar je tot luxe woningen omgebouwde 17de -eeuwse pakhuizen vindt naast 20ste-eeuwse sociale woningbouw.  Ook vind je er de oudste nog bestaande private scheepswerf van de stad.

De wandeling wordt georganiseerd door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in het kader van de Maand van de Geschiedenis 2016

Inleiding en rondleiding Westelijke Eilanden

Tijdens de inleiding in Café ’t Blaauwhooft vertelt historicus Henk Looijesteijn over de geschiedenis van dit Amsterdamse grensgebied. Daarna volgt een rondleiding over het Prinsen-, het Bickers- en het Realeneiland.

Henk Looijesteijn is historicus van de Gouden Eeuw en onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Hij geeft regelmatig rondleidingen door Amsterdam.

 Ben van Meerendonk, 1952. Data: 2 en 9 en 16 oktober 2016 (VOL)

Tijd: 11.00 tot ca. 13.00 uur. Het programma begint met koffie en appeltaart.

Beginpunt: Café ’t Blaauwhooft. Hendrik Jonkerplein 1, 1013 KM Amsterdam.

Aanmelden: De rondleiding is gratis, maar vanwege het beperkte aantal plaatsen, graag aanmelden via jru@iisg.nl ter vermelding van 'Rondleiding Westelijke Eilanden’. Graag de datum vermelden waarop u wilt komen.