Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

IISG-wandeling. Daar waar dé spoorwegstaking van 1903 begon (Oostelijk Havengebied Amsterdam)

Date: 
22 October 2017
Location: 
Startpunt, IISG Amsterdam

Over de spoorwegstaking van 1903: daar waar de olievlek begon…

Vakbondshistoricus Sjaak van der Velden (IISG) en Leon Paquay (Cruquius Circulair) wandelen met deelnemers langs de plekken in het Oostelijk Havengebied die ons iets vertellen over de grote spoorwegstaking van 1903.

Deze begon in de Amsterdamse Rietlanden, de toenmalige haven, en breidde zich als een olievlek uit over het hele land. De regering trad hard op en stakers bereikten weinig. Maar het betekende wel een ommekeer voor de Nederlandse vakbeweging. Een ding werd duidelijk: aan geluk moest je zelf bouwen.

Een uitgebreid verslag van de spoorwegstaking van 1903 (pdf) is te lezen in Het Verlaten Strijdtoneel van 1903, een boekje van Jaap Haag (1990).

De rondwandeling vindt plaats in het kader van de Maand van de Geschiedenis 2017.

De Spoortwegstaking van 1903. Albert Hahn.De Rondwandeling

Datum: zondag 22 oktober
Tijd: 14:00 tot ca. 16.00 uur.

Beginpunt: Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Cruquiusweg 31, Amsterdam

De rondleiding voert door het voormalig Oostelijk havengebied van Amsterdam, waar het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis gevestigd is.

Aanmelden: De rondleiding is gratis, maar vanwege het beperkte aantal plaatsen, graag aanmelden via secretar@iisg.nl ter vermelding van 'Rondleiding Cruquius’. Graag de datum erbij vermelden.

De rondleiding wordt verzorgd door het IISG in samenwerking met QRU (Amsterdam) en Cruquius Circulair. U bent van harte welkom om na afloop wat te drinken bij QRU.