Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

IISG-KNAW Minisymposium De utopische wortels van de Sharing Economy

Date: 
6 October 2015
Location: 
KNAW, Trippenhuis

De ‘sharing economy’ is booming. Online platformen voor het delen van goederen en diensten schieten als paddenstoelen uit de grond en het lijkt erop dat ‘eigen bezit’ aan status verliest.

Al eeuwen wordt er nagedacht over het verbeteren van de wereld door te delen. De zeventiende-eeuwse utopist Plockhoy bijvoorbeeld beschrijft een ideale samenleving zonder armoede, waarin mensen hun hulpbronnen (goederen, diensten en kennis) delen.

Tijdens deze avond wordt het hedendaagse ‘deel-ideaal’ in historisch perspectief geplaatst.  Wat is deeleconomie eigenlijk en welke ideeën en mechanismes zitten er achter? Lijken de  utopisten van vroeger op de wereldverbeteraars en de oprichters van deelplatformen van vandaag? Zijn er overeenkomsten en verschillen?

Deze avond wordt georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis 2015 en is onderdeel van het tweeluik ‘Opnieuw op zoek naar Utopia?’.

Locatie: Trippenhuis KNAW. Datum: 6 oktober. Tijd: 18.00 tot 19.30 uur. Afsluitend is er een borrel. Aanmelden via inschrijfformulier KNAW. De bijeenkomst is gratis.

De PowerPoint presentaties van de bijeenkomst zijn te bekijken via de webstite van de KNAW

De sprekers

Koen Frenken is hoogleraar Innovatiestudies aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceert regelmatig over de deeleconomie. Twitter via @kfrenken.

Judith Manshanden  is sociaal ondernemer en oprichter van GEEF Café, een bedrijfsmodel dat is gebaseerd op geven en vertrouwen. Voordat ze GEEF oprichtte, werkte Manshanden vijf jaar als strategieconsultant. Bekijk haar TED talk over haar business model.

Henk Looijesteijn is honorary fellow van het IISG en historicus van de Gouden Eeuw. Hij promoveerde op een onderzoek naar het leven en werk van de zeventiende-eeuwse utopist Plockhoy en zijn geestverwanten. Hij werkt o.a. mee aan het IISG-onderzoeksproject ‘Giving in the Golden Age’.

Marco van Leeuwen is hoogleraar Historische Sociologie aan de Universiteit Utrecht  en honorary fellow van het  IISG. Hij schrijft over onderlinge hulp, filantropie en vormen van sociale mobiliteit.

IISG-reeks: Opnieuw op zoek naar Utopia?

Afbeelding van het boek Utopia van Thomas MoreUtopieën – blauwdrukken voor ideale samenlevingen – kennen veel verschijningsvormen. Van Plato’s Politeia tot en met de Islamitische Staat. Steeds opnieuw leidt ontevredenheid met de werkelijkheid tot wensdromen over een ideale wereld. Maar ook bescheidener ontwikkelingen – denk aan de ‘sharing economy’- bevatten utopische elementen.

In dit tweeluik worden enkele moderne utopieën in historisch perspectief geplaatst. Wat is er nieuw en welke elementen keren steeds terug? Maar ook: wanneer leiden utopieën tot radicalisering en geweld?

Deze Utopie-reeks wordt georganiseerd door het IISG, in het kader van de Maand van de Geschiedenis. De eerste avond  over de over de utopische wortels van de  Sharing Economy vindt daarom plaats in oktober, de tweede avond Utopie & Geweld vindt plaats in december 2015. Het IISG heeft een grote collectie op het gebied van utopieën en utopisten.

Zie ook de publiekswandelingen Utopisch Amsterdam in de Gouden Eeuw die het IISG in oktober organiseert.