Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

Extra Publiekswandeling Utopisch Amsterdam in de Gouden Eeuw

Date: 
25 October 2015
Location: 
Centrum Amsterdam

Afbeelding van de poster van de Maand van de Geschiedenis 2015Vanwege de grote belangstelling voor de wandelingen op 4 en 11 oktober, organiseert het IISG op 25 oktober een extra rondwandeling 'Utopisch Amsterdam in de Gouden Eeuw'.

Vrijburg, Mokum,‘Dè Plaats'. Allemaal bijnamen die Amsterdam verwierf in haar bloeitijd, de Gouden Eeuw.  De stad was een trekpleister voor migranten, vanwege de bloeiende economie, maar ook doordat men in Amsterdam veilig en ongestoord het eigen geloof kon belijden en er een levendige intellectuele cultuur mogelijk was.

Amsterdammers handelden behalve in goederen immers ook in ideeën – die elders vaak verboden waren en als radicaal en subversief werden gezien.

In vergelijking met veel andere steden was Amsterdam welhaast utopisch in zijn vrijwel grenzeloze gewetens- en geloofsvrijheid. De van boekhandels en boekdrukkers vergeven stad bood dan ook een uniek platform voor originele denkers als Franciscus van den Enden, Menasseh ben Israel, Pieter Plockhoy en Benedictus de Spinoza.

De rondwandelingen worden georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis 2015

Inleiding en rondleiding utopisch Amsterdam

Afbeelding van Mennaseh ben Israel, collectie RijksmuseumTijdens de inleiding in Café del Mondo vertelt historicus Henk Looijesteijn over de geschiedenis van Amsterdam als utopie en als vrijplaats voor utopisten. Daarna volgt een rondwandeling in een relatief onbekend deel van de Amsterdamse binnenstad (oostelijk van de Nieuwmarkt) waarbij een aantal 'utopische plekken' wordt bezocht.

Data: 4  en 11 oktober 2015
Tijd: 11.00 uur tot 13.00 uur. Het programma begint met koffie en taart.

Beginpunt: Café del Mondo, Nieuwmarkt 28, Amsterdam. Graag 5 minuten van tevoren aanwezig zijn.

De rondleiding is gratis, maar vanwege het beperkte aantal plaatsen, graag aanmelden via jru@iisg.nl ter vermelding van 'Rondleiding Utopisch Amsterdam'.

Zie ook het IISG-KNAW Minisymposium De Utopische Wortels van de Sharing Economy die het IISG op 6 oktober organiseerde in het kader van de Maand van de Geschiedenis.