Conducts research and collects data on the global history of labour, workers, and labour relations

De Strijd-rondleiding: Leve de revolutie! Over leiders en charisma

Date: 
13 November 2015
Location: 
IISG, Amsterdam

Dit najaar zendt de VARA de serie De Strijd uit, over de geschiedenis van de arbeider in Nederland. Hiervoor is veel onderzoek gedaan bij het IISG. Het instituut organiseert daarom drie ‘De Strijd-rondleidingen’ over respectievelijk stakingen, de ideale arbeider en charisma & revolutie. De opbouw is steeds als volgt: u krijgt een lezing van een IISG-historicus waarna u, achter de schermen van het IISG, speciaal voor de lezing geselecteerde archiefstukken te zien krijgt. Voor elke bijeenkomst kunt u zich apart aanmelden.

13 november: Leve de Revolutie! Over leiders en charisma.

Pieter Jelles Troelstra op Rode DinsdagLezing en rondleiding door dr Jan Willem Stutje 11:00 tot 12:30 uur

Niet alle charismatische leiders waren radicaal of revolutionair, zo laat het voorbeeld van Abraham Kuyper zien. Maar waren alle radicale leiders dan wel charismatisch?

Jan Willem Stutje, biograaf van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, spreekt over charisma en revolutie aan de hand van het optreden van Domela Nieuwenhuis (1846-1919)en Pieter Jelles Troelstra (1860-1930) tijdens de novemberwoelingen van 1918. 

Domela Nieuwenhuis, collectie IISGNa afloop is er een rondleiding achter de schermen va het IISG. U krijgt materiaal te zien uit de archieven van Troelstra en Nieuwenhuis.

Deelname is gratis, maar graag aanmelden via guidedtour@iisg.nl onder vermelding van Rondleiding De Strijd 13 november

Zie ook de andere De Strijd-rondleidingen:

20 november: De ideale arbeider. Een ochtend over Henri Polak. Door Karin Hofmeester

27 november: Stakingen in Nederland: Door Sjaak van der Velden